De leider. Dat zijn wij.

Door leiderschap te verengen tot mensen met macht of aan de top, verzieken we het idee van wat leiderschap is én geven we het ook uit handen. De leider, dat zijn wij allemaal. Dit boek zet een tegenbeweging in. Het nodigt uit om leiderschap te zien, in plaats van erop te zitten wachten. Om het te tonen in het alledaagse, op de plek waar je bent. Want leiderschap is het werk van velen, zeker in tijden van transitie. ‘De leider. Dat zijn wij’, is een bron van inspiratie voor iedereen die bijdraagt aan positieve verandering, ongeacht positie of achtergrond. 

Meer over het boek vind je hier:

De leider. Dat zijn wij - Over leiderschap in het dagdagelijkse - Boekblog - Managementboek.nl

- https://www.managementboek.nl/magazine/recensie/21431/de-leider-dat-zijn-wij-prachtig-boek-met-toepasbare-wijsheden

- https://hrmagazine.be/nl/posts/de-leider-dat-zijn-wij

- https://sociaal.net/boek/koen-marichal-leiderschap-leidinggeven/

- https://sioo.nl/actueel/blog/sioos-boekenplank-de-leider-dat-zijn-wij/

19

Het Friese Franeker. Daar groeide ik op. Ons-kent-ons, rustiek, een hele fijne plek maar voor mij destijds ook een soort benauwend gevoel. Die van een ‘One street town’ zoals de Terschellinger troubadour Hessel het ooit bezong. Mijn middelbare schooldiploma was een springplank naar persoonlijke vrijheid. Ik was 18 jaar oud, ‘meerderjarig’ en verhuisde. In Groningen ging ik op kamers en begon met mijn studie. Een aansprekende plek van wetenschap en mogelijkheden. Er ging een wereld voor me open. Als ‘freshman’ voelde ik me eerst euforisch. Tuurlijk, het was allemaal nieuw en spannend maar het avontuurlijke gevoel overheerste. Ik was maximaal met mezelf bezig en leefde allen maar in het hier & nu.

Lees meer »

"Merci. Merci. Goed bezig."

Op welke theorieën baseer je je leiderschapspraktijk? Welke zijn de a priori’s waarmee je werkt aan leiderschapsvraagstukken? Het doet deugd als leiderschapsprofessional om daar even bij stil te staan. Zo blijkt alvast uit de ervaring van 10 deelnemers aan de recente masterclass in Leuven.

Lees meer »

"Binnen enkele jaren spenderen we dagelijks enkele uren in de metaverse."

Het was een enthousiast weerzien, met Mario Fleurinck in zijn nieuwe habitat Kletz en NOIND. We leerden elkaar kennen tijdens de jurering van JCI's 'Jonge ondernemer van het jaar' in 2012. Hij was toen succesvol CEO van Melotte en ook boegbeeld van de hippe 3D-printtechologie. En ook een beetje luis in de pels van politici en ondernemers met uitspraken als 'veel ondernemers zijn hooguit nog onderhoudstechnici'. Of in leiderschapstermen: veel leidinggevenden zijn hooguit nog bureaucraten/conciërges. Een innovator pur sang.

Lees meer »