"Casa 19 is een project waarvan ik merk dat het mijn ouders echt trots maakt."

In de zomer van 2022 was Karen Wouters een van de initiatiefnemers bij de oprichting van Casa 19. Vanaf het begin was ze nauw betrokken bij het uitdragen van de missie rond een meer open en samen ontwikkelend idee van leiderschap. Karen: “Ik voel nu echt wat collectief leiderschap kan betekenen en wat het betekent om het begrip terug naar ons toe te trekken.”

Lees meer »

Kapitein blijven van je ziel

Jesse Segers en Koen Marichal schrijven elkaar een maandelijks een brief die gepubliceerd wordt in het Tijdschrift voor Coaching. De vorige brief van Jesse van augustus vind je hier.

Lees meer »

Taaie problemen kan je niet oplossen

Ik trok een week over Human System Dynamics (HSD) met Glenda Eoyang & Marguerithe de Man, gedreven door de missie van Casa 19 om het samenwerkend vermogen tussen vele leiders te versterken. Centraal in dat ideëengoed staat het concept van 'adaptive action': intentioneel een verschil maken dat een verschil maakt in een vast zittend patroon of systeem. Telkens opnieuw. Exact ook hoe we naar leiderschap kijken.

Lees meer »

De werkelijkheid betoveren

Jesse Segers en Koen Marichal schrijven elkaar een maandelijks een brief die gepubliceerd wordt in het Tijdschrift voor Coaching. De vorige brief van Jesse van mei vind je hier.

Lees meer »

De leider. Dat zijn wij.

Door leiderschap te verengen tot mensen met macht of aan de top, verzieken we het idee van wat leiderschap is én geven we het ook uit handen. De leider, dat zijn wij allemaal. Dit boek zet een tegenbeweging in. Het nodigt uit om leiderschap te zien, in plaats van erop te zitten wachten. Om het te tonen in het alledaagse, op de plek waar je bent. Want leiderschap is het werk van velen, zeker in tijden van transitie. ‘De leider. Dat zijn wij’, is een bron van inspiratie voor iedereen die bijdraagt aan positieve verandering, ongeacht positie of achtergrond. 

Lees meer »

19

Het Friese Franeker. Daar groeide ik op. Ons-kent-ons, rustiek, een hele fijne plek maar voor mij destijds ook een soort benauwend gevoel. Die van een ‘One street town’ zoals de Terschellinger troubadour Hessel het ooit bezong. Mijn middelbare schooldiploma was een springplank naar persoonlijke vrijheid. Ik was 18 jaar oud, ‘meerderjarig’ en verhuisde. In Groningen ging ik op kamers en begon met mijn studie. Een aansprekende plek van wetenschap en mogelijkheden. Er ging een wereld voor me open. Als ‘freshman’ voelde ik me eerst euforisch. Tuurlijk, het was allemaal nieuw en spannend maar het avontuurlijke gevoel overheerste. Ik was maximaal met mezelf bezig en leefde allen maar in het hier & nu.

Lees meer »

"Merci. Merci. Goed bezig."

Op welke theorieën baseer je je leiderschapspraktijk? Welke zijn de a priori’s waarmee je werkt aan leiderschapsvraagstukken? Het doet deugd als leiderschapsprofessional om daar even bij stil te staan. Zo blijkt alvast uit de ervaring van 10 deelnemers aan de recente masterclass in Leuven.

Lees meer »