Inzicht 17 - See the sun behind the clouds

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 09:27

‘Hope is not the conviction that something will turn out well but the certainty that something makes sense, regardless of how it turns out.’ (Vaclav Havel)

'Het licht aan het einde van de tunnel zien', 'see the silver lining of the cloud', 'crisissen zijn opportuniteiten', 'elk nadeel heeft zijn voordeel'... Het is bon ton om bij elke tegenslag onmiddellijk ook hoop te benoemen, om het zware, moeilijke, onmogelijke instant te relativeren. 'Ik heb een klotedag, maar morgen is er weer een dag'. Alsof een klotedag niet meer gewoon klote mag zijn.

Leiderschap heeft te maken met de realiteit zien zoals ze is, het zware, het pijnlijke toe te laten en niet te relativeren. De nacht de nacht kunnen laten zijn. En tezelfdertijd het goede, waardevolle blijven doen. Niet omdat dat de nacht verdrijft, maar omdat het goede, waardevolle belangrijk is, los van de uitkomsten ervan.

Om dat fysiek en mentaal vol te houden is goed voor zichzelf zorgen nodig. Veerkracht hangt samen met robuust georganiseerd zijn. Het gaat over dagelijkse zorg voor stressbuffers en goede leefgewoonten. Ook structurele onderbrekingen van iets langere periodes zijn belangrijk om helderheid te houden. Het moeilijke is om veerkracht te blijven trainen, terwijl het niet nodig lijkt te zijn. Als het nodig is, is het te laat om het te trainen.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers, uitgegeven door Pelckmans UitgeversDe illustraties zijn gemaakt door Studio Arsène.