Inzicht 16 - Pay the price of trust

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 09:04

‘Fear is the cheapest house in the house. I would like to see you living in better conditions.’ (Hafiz)

Vertrouwen kost de leidinggevende emotioneel werk. Niet toegeven aan de goesting om heel hard te helpen of ondersteunen. Niet toegeven aan de angst dat de persoon die je vertrouwen geeft, het werk niet zal uitvoeren conform de afspraken. Of aan de ontgoocheling als de afspraken effectief geschonden wordt. 

'Vertrouwen is goed, controle is beter', klinkt het vaak. En controlepunten, opvolging en dergelijke meer zijn uiteraard nodig. Maar die zouden in de processen moeten ingebakken zijn. als ook de houding van de leider vanuit wantrouwen vertrekt, dan verdampt leiderschap. 

'Vertrouwen is goed'. De rest is de rest. Het is de basis en mensen geven hun vertrouwen aan leiders die zich competent, welwillend en integer tonen. Dat laatste is ‘alles of niets’. Leiders kunnen niet een beetje integer zijn.

'Loslaten,' klinkt het dan vaak, als het over vertrouwen gaat. En vertrouwen betekent inderdaad de eigen emoties telkens opnieuw loslaten. Maar het betekent niet de relatie of de andere loslaten integendeel. Vertrouwen is de relatie vasthouden en werken aan verstandhouding, wederkerigheid.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers, uitgegeven door Pelckmans UitgeversDe illustraties zijn gemaakt door Studio Arsène.