Inzicht 15 - Build a gym, not a prison

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 11:39

“Giving people self-confidence is by far the most important thing that I can do. Because then they will act.” (Jack Welch)

Leiders maken leiders van volgers, versterken het zelfvertrouwen van mensen zodat ze groeien. Het gaat over stimuleren van autonome motivatie door hoge verwachtingen te stellen, ruimte voor keuze te laten en sterk te steunen. 'Dit is de job. Daarom is ze belangrijk. De lat ligt hoog. Op deze steun kan je rekenen. Maar jij moet het doen. We houden je niet bij het handje.' Zeker in organisaties waarin onmacht en hulpeloosheid welig tieren is dit aan de orde.  

Mensen laten groeien veronderstelt het hebben van een goed kader zodat mensen het nodige ter beschikking hebben om autonoom en professioneel samen te werken. Het gaat over organiseren van de vrijheid, negatief en positief. De negatieve vrijheid is het onthouden van inmenging, bemoeienis, overbodige regels en controle. De positieve vrijheid is bewerkstelligen van inzet, verantwoordelijkheid, initiatief. Empowering leiderschap is meer een kwestie van het maken van een omgeving waarin mensen graag excelleren en dus ook gebruik van soft power (diplomacy, cultuur, geschiedenis, missie…) , en zo weinig mogelijk hard power.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers, uitgegeven door Pelckmans UitgeversDe illustraties zijn gemaakt door Studio Arsène.