There is a river now flowing very fast

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 19:57

“Leiders houden het vuur brandend. Het vuur van geloof, samenwerking, perspectief, gedeeld belang. Daar hoort ook onzekerheid, vermoeidheid, kwaadheid bij, de ervaring van het onmogelijke. Dit wordt pijn als we er alleen mee blijven. “Pijn ligt niet in wat we meemaken, maar in het alleen zijn van wat we meemaken” (B. Singh)”.

Op deze uitnodiging voor een avond ‘Samen in Leiderschap’, te gast bij Villa S, gingen een 40-tal leiders in, elk bewust bezig met hun leiderschap en vragen als: “Hoe is het dan om leider te zijn vandaag? Om leiderschap te tonen? Wat is nodig en hoe hou je het vol en ontwikkel je het bij anderen?”

De gesprekken gingen over de context. “Vele systemen zijn uitgewoond,” “wat me zorgen baart is dat veel mensen in de organisatie breekbaar zijn, in het bijzonder jongere mensen”, “het is soms heel hard, mensen kunnen zo cassant zijn, niets ontziend”, “het gaat te traag, de verandering die we nodig hebben”… Leiders staan in de hitte van de context, voelen aan wat nodig is, de ongemakkelijke waarheid, kijken naar het collectieve belang.  

De gesprekken gingen over inzichten in leiderschap. ‘Holding the space’. Misschien wel het moeilijkste stuk in leiderschap. Niet vervallen in oplossend gedrag. De afhankelijkheid niet voeden met schijnoplossingen of valse hoop. Kwetsbaarheid hoort daar ook bij. Soms erkennen dat het allemaal niet meer lukt. En dan toch perspectief blijven creëren, de zon achter de wolken blijven zien. Beelden, verbeelding zijn daarin belangrijk. En als leider nabij blijven, bij de mensen. Het belang ook van een duidelijk speelveld voor mensen: duidelijke prioriteiten en spelregels in de plaats van massa’s to do’s en procedures. En altijd opnieuw: zelfzorg, zorg blijven dragen voor eigen bronnen van kracht en geloof. We zijn vele zelven.

Een avond die deugd deed. Lieselotte: “ondergedompeld in verhalen en energie opgedaan… inzien welke positie ik inneem en hoeveel impact ik kan hebben”. Greet: “Ik dacht weinig uit de avond te kunnen halen omdat ik geen leidinggevende functie heb. Het tegendeel was waar.”  Karoline: “Leiders moeten vaak knutselen, zo had ik het nog niet bekeken.” Karolien: “Er ontstond gemeenschappelijkheid en dat voelen geeft stevigheid om verder te gaan.” Peter: “(terug) het belang van samen de weg gaan met gelijkgezinden.” Kerlijn: “Moe en druk is vervangen door nieuwe borrelende inspiratie”… Boudewijn: “leiderschap zit overal…ik ben niet alleen met vragen.” 

De magic zat in de mix. “Jullie startten niet met een uiteenzetting of theoretisch kader… en die benadering werkt. De vragen en uitwisselingen bleven niet op de vlakte maar deden echt stilstaan.” (Sven). "En dat vraagt moed en openheid". (Kurt). “Erg genoten van de schoonheid, van de plek” (Veerle). “Mooie locatie, lekkere hapjes, maar vooral een hoop mensen die hier met goesting inspiratie komen opdoen” (Annick). “Ik voelde me heel welkom” (Birja). “Tafels, vragen, rustmoment, focus”. (Kathleen)

"There is a river flowing now very fast...The elders say we must let go of the shore. Push off into the middle of the river, and keep our heads above water. And I say see who is there with you and celebrate." We begonnen de avond met deze quote van een hopi elder en het is in deze spirit dat Casa 19 verder het samenwerkend vermogen tussen vele leiders verder wil voeden.