Het hart is schade aan het oplopen

Gepubliceerd op 11 januari 2023 om 10:27

"Het hart is schade aan het oplopen, en wat doen we dan als schooldirecteur? Nog een pleister plakken, een verband aanleggen." Zo startte Nancy Dedeurwaerder haar betoog op de 7de opleidingsdag van het @goall4learning traject waarin een honderdtal scholen hun leiderschap aanscherpen. Ze staafde haar verhaal met cijfers. Over het leed van leerlingen: "1 op 10 leerlingen in het ASO komt uit kansengroepen, 25 % van hen stroomt door naar het hoger onderwijs tegenover 80 % van de andere groep. 14 % van de leerlingen stroomt ongekwalificeerd uit het onderwijs. 3.7 % spijbelt, 29 % in het beroepsonderwijs, de hoogste cijfers ooit. 1 op 2 jongeren zegt zich echt niet goed te voelen. Iedere dag stapt 1 jongere uit het leven, 10 proberen dat... " De cijfers bleven komen. Ze sprak ook over het leed van leerkrachten. "In 2019 is voor 10.2 % de emotionele overbelasting acuut problematisch, tgo 5.2 % in 2014, voor 17,7 % de werkdruk tgo 9.1 %, voor 19.0 % de werkdruk tgo 11.8 %... enzovoort." Pre-corona cijfers.

Wat nu? "Zoals het nu loopt kan het geen 10 jaar verder. Als het hart lijdt zijn meer ingrijpende veranderingen nodig. En daarvoor is er genoeg regelruimte." Dedeurwaerder zette de scholen aan het werk volgens de principes van waarderend onderzoek. "Het begint met waarderen van het goede dat we al doen en dan dromen over hoe het zou kunnen zijn. Het is verbazend welke ideëen er naar boven komen als je leerlingen en leerkrachten laten dromen."

"Onderwijs is niet het vullen van het vat, maar het ontsteken van de vlam," eindigde ze haar verhaal met het motto van 't Vier, een secundaire school in Kortrijk:
🔥 leerlingen zitten in trajectbegeleiding, in flex- en in lesgroepen. Ze werken twee uur zelfstandig per week. Ze bereiden mee het oudercontact voor. Elk vak heeft minimumdoelstellingen en er wordt enkel naar boven gedifferentiëerd. Elke leerling krijgt tweewekelijks een individueel gesprek. Elke dag start met een begeleid rondegesprek. Iedere vrijdagnamiddag zijn er ateliers.
🔥 leerkrachten noemen begeleider en ze hebben een schoolopdracht die bestaat uit het begeiden van een vak, een traject en een project. Ze worden aangesproken met de voornaam. De directeur is een coördinator, het teamcharter is leidend voor de teams, elk team heeft een teamleider. Ze vergaderen wekelijks op donderdag van 16u30 tot 18u.
🔥 het schooljaar start met een kampweek. Het jaar bestaat uit bestaat uit 4 modules van 8 weken.

Straf verhaal, dicht bij de realiteit, zoals ze is en zoals ze mogelijk is in scholen.