Inzicht 19 - What's your story?

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 10:37

“Here is a river flowing now very fast. It is so great and swift that there are those who will be afraid, who will try to hold on to the shore. Know that the river has its destination. The elders say we must let go of the shore. Push off into the middle of the river, and keep our heads above water. And I say: see who is there with you and celebrate.” (Hopi Elder)

De 19 inzichten vormen samen een integrale kijk op leiderschap. Leiders maken context. Ze leiden relationele en emotionele dynamieken in die context. En ze leiden zichzelf als onderdeel van die dynamieken en context. Het een bepaalt het ander en daardoor is alles altijd in beweging. De rivier stroomt snel. Vasthouden aan eigen overtuigingen of
emoties, aan wetmatigheden van relaties of context: het is vastklampen aan de oever van het eigen kennen, kunnen en weten. Leiderschap is de oever loslaten en leiden in en van dynamiek met mensen in situaties die elkaar opvolgen en in een context die blijft veranderen.

Het gaat over het leven van het verhaal van het eigen leven. De weg vinden in het complexe en altijd veranderende geheel van relaties, contexten en zelven. De weg vinden in én-éns: opgaan in de groep en zelfsturend zijn, moeten en willen, vasthouden en loslaten, doen en reflecteren, chaos en orde, idealisme en realiteitszin, leiden en volgen. Je verhaal heeft zijn roots in je persoonlijke (en vaak familie)geschiedenis/levensverhaal en je roots bepalen mee de toekomst. Elke leiderschapsverhaal is daarom op zich uniek. Het gaat over wat wil je dat er verandert, en hoe wil je herinnerd worden. Het gaat niet alleen over een verhaal maken maar ook het verhaal leven dat zich aandient, participeren eerder dan observeren.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers), uitgegeven door Pelckmans Uitgevers.